Οκ ήρθε η ώρα. Τα ντουλάπια κρεμάσανε οι μεντεσέδες τρίζουν και τα άρθρα για τις επιδιορθώσεις της κουζίνας στο «φτιάξτο μόνος» της ishome δεν βρίσκουν εφαρμογή. Δείτε το τοπ 10 συμβουλών για να έχετε πιθανότητες να φτιάξετε την κουζίνα των ονείρων σας …σωστά αυτή τη φορά!
1. Σκεφτείτε από πριν- Όταν επανασχεδιάζετε μια κουζίνα βάλτε την λειτουργικότητα πρώτη. Ότι σχήμα και να έχει προσέξτε να διατηρήσετε το εργονομικό τρίγωνο. Κουζίνα-νεροχύτης-ψυγείο σε τριγωνική διάταξη με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 2 μέτρα. Εργονομία και οικονομία κινήσεων!
2. Κάντε χώρο- Το μεγαλύτερο λάθος σχεδιασμού είναι η μη πρόβλεψη ικανοποιητικών χώρων αποθήκευσης. Αν χρειαστεί φτάστε τα ντουλάπια στο ταβάνι και κολλήστε τα εκεί για να μη μαζεύουν σκόνη. Βάλτε βαθιά συρτάρια για να αποθηκεύετε σκεύη και ντουλάπια μεγάλα για να κρύβετε συσκευές και να τις διώξετε από τον πάγκο.
3. Δείτε το φώς- Αντίθετα με τα υπόλοιπα δωμάτια στην κουζίνα δεν θέλετε το φώς από πάνω σας. Κάνει μια σκιά εκεί που εργάζεστε. Κακό αυτό. Θέλετε μπροστά σας το φώς… εκεί που εργάζεστε. Βάλτε φωτιστικά σώματα κάτω από τα κρεμαστά ντουλάπια και δείτε… την διαφορά!
4. Παιχνίδια με το ρεύμα;- Όχι βέβαια! Σχεδιάστε με προσοχή τις θέσεις των συσκευών που θα τοποθετήσετε αν δεν μπουν στη ίδια θέση με πριν. Δεν θέλετε να τοποθετήσετε μια συσκευή και να ανακαλύψετε ότι δεν έχει παροχή. Προσοχή στην παροχή του πλυντηρίου πιάτων. Δεν πρέπει να βρίσκεται πίσω από την συσκευή!
5. Επιφάνειες- Δεν υπάρχει η έκφραση «αρκετός πάγκος». Ο πάγκος δεν είναι ποτέ αρκετός! Διαλέξτε επιφάνειες εύκολες στον καθαρισμό και την συντήρηση και θυμηθείτε ότι η ένωση του πάγκου με τον τοίχο θέλει ιδιαίτερη προσοχή αλλά και ότι το inox χαράσσει εύκολα και χάνει την αίγλη του σύντομα αν δεν αστράφτει.
6. Νέα αρχή- Αλλάξτε και ανακυκλώστε τις παλαιές συσκευές. Κάντε καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη σας. Το κόστος είναι ένα θέμα αλλά σκεφτείτε ότι μπορείτε να κρατήσετε τα παλαιά πόμολα ή τους πάγκους για παράδειγμα αν δεν έχουν φθαρεί και να γλυτώσετε έτσι κάτι…
7. Ασφάλεια- Λάβετε σοβαρά υπόψη σας την ασφάλεια στη κουζίνα. Στρογγυλεμένες γωνίες, επιλογή πλακιδίων που δεν γλιστράνε, πορτάκια από ασφαλή υλικά και φούρνοι σε ύψος για ενήλικες θα αποτρέψουν κάποια ατυχήματα και άσχημα καψίματα.
8. Καθαρός αέρας- Διαλέξτε τον δυνατότερο απορροφητήρα που μπορείτε και απολαύστε καθαρό αέρα στην κουζίνα χωρίς οσμές. Μαγειρεύοντας, «σπάστε» λίγο το παράθυρο.
9. Σκουπίδια- Φροντίστε να προμηθευτείτε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Προστατεύστε το περιβάλλον και την οικονομία σας με ένα τόσο απλό τρόπο. Και τα σκουπίδια πρέπει να είναι τακτοποιημένα.
10. Προσοχή στο πάτωμα- Επιλέξτε αντιολισθητικά υλικά για το πάτωμά σας. Ειδικά πλακίδια, βιομηχανικά πατώματα ακόμα και πέτρες δίνουν την αίσθηση που εσείς θέλετε να προβάλετε αρκεί να τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Προσοχή στις ενώσεις με άλλα υλικά!